Drukarka fiskalna zamiast kasy fiskalnej

Jeżeli prowadzisz restaurację, bar, kawiarnię albo fast-food z zapiekankami niniejszy towar stanowi dla Ciebie. Od 2015 roku każda kobieta przeprowadzająca w Polsce punkt gastronomiczny, również tzw. "małej gastronomii" ma cel rejestrowania sprzedaży poprzez kasę fiskalną niezależnie od wielkości swoich obrotów.

W realizacji w klubach gastronomicznych możemy wystąpić dwa pewne typy urządzeń: kasę fiskalną, czyli urządzenie działające samodzielnie oraz drukarkę fiskalną, którą należy podłączyć do komputera z aplikacją sprzedażową, skoro nie posiada ona nawet własnej klawiatury. To inne rozwiązanie kojarzone jest w licznych restauracjach czy sieciach szybkiej obsługi. Małe lokale zwyczajnie nie posiadają programów komputerowych do obsługi klientów przy poszczególnych stolikach. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna stanowić kilka charakterystycznych cech, odróżniających ją z zwykłej kasy fiskalnej i pomagających pracę kelnerom lub gospodarzom, takich jak: podwyższona odporność na zalanie i zabrudzenie, wytrzymały akumulator, szybką wymianę papieru, intuicyjną i otwartą obsługę czy szybki wydruk paragonu, dla kupującego jaki z niecierpliwością czeka przy stole na proste zdanie. Dodatkowym plusem istnieje możliwość zapisu elektronicznej kopii paragonu, pozwalająca na zapisywanie wydruków np. na stronie pamięci, co sprzyja ich noszenie przez wymagane przepisami 5 lat. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna stanowić dobre wymiary, pozwalające na jej bliskie przebywanie na ladzie czy przy stołach oraz przenoszenie po wszystkim lokalu, a też nowy i dostępny design. Oprogramowanie gastronomiczne pozwala na dokładne monitorowanie sprzedaży oraz szczegółowe rozliczanie kelnerów. Zakup kasy fiskalnej stanowi dla wielu rozpoczynających działalność jeden z bogatszych wydatków, dlatego warto wspomnieć, że przy zastosowaniu kilku warunków można uzyskać na ostatni obowiązek ulgę, mającą nawet 90% ceny kasy. Warto jeszcze odpowiednio wcześniej rozejrzeć się za kasą dla gastronomii, żebym być szansę jej sprawdzenia oraz przeszkolenia ludzi z norm jej użycia i pomocy z magazynami do obsługi punktów restauracyjnych.