Home Technika Jak przygotować talerz wędlin?

Jak przygotować talerz wędlin?

15 marca 2016

Talerz wędlin jest jednym z najszybszych i najlepszych pomysłów na stworzenie zestawu smacznych przekąsek. Jeżeli zaprosiliśmy do siebie gości i nie wiemy, czym ich ugościć, możemy przygotować apetycznie wyglądający talerz z wędlinami.

kasy fiskalne elzab kraków

Aranżacja
Najlepiej talerz prezentuje się, gdy ułożone na nim produkty mają różne kolory i kształty. Obok siebie możemy ułożyć plastry jasnej polędwicy i okrągłe plasterki salami. Ważne jednak, by poszczególne plastry tworzyły zgrabną kompozycję. Możemy je ułożyć plasterkami w rządku w taki sposób, by każdy rulonik był widoczny. Ciekawszym, choć bardziej skomplikowanym rozwiązaniem, jest ułożenie plastrów w formie kwiatów. Po nadaniu im odpowiedniego kształtu wystarczy nabić je na wykałaczkę.

Estetyka
Talerz wędlin musi być podany w sposób, który będzie prezentował się smacznie i elegancko. Wszystkie plasterki powinny być pokrojone równo i cienko przy pomocy ostrego noża lub profesjonalnego sprzętu, jakim może być krajalnica do wedlin. Kawałki kiełbas można przekroić pod skosem i łożyć obok rulonów.

Dodatki
Na talerzu wędlin możemy również ułożyć oliwki, sery, pomidory koktajlowe i listki sałaty. Coraz popularniejszym rozwiązaniem jest podawanie w rulonach szparagów lub umieszczanie w nich farszu. Może on składać się z pasty jajecznej, papryki, kremu chrzanowego, musztardowego lub pesto. Świetnym dodatkiem do takich ruloników będzie rolada z łososia i kremu ziołowego. Jeżeli jako dodatek wybieramy ser, to warto jego smak dopasować do smaku wędlin. Dlatego najlepiej podawać ostre, dojrzewające sery razem z dojrzewającymi wędlinami, takimi jak szynka parmeńska lub kiełbasa chorizo.

Trunki
Do przystawek składających się z łagodnych wędlin najlepiej pasuje białe, wytrawne wino. Jeżeli podawane przez nas wędliny mają nieco ostrzejszy smak, warto na stole postawić czerwone wino wytrawne. Dobrym rozwiązaniem jest najpierw podanie łagodnych wędlin z winem białym, potem ostrzejszych razem z serem, do których najbardziej pasuje wino czerwone, a na końcu zestawu pasztetów i roladek z łososia z winem różowym.


POLKAS
Pasternik 94, 31-354 Kraków
12 634 05 44
http://www.polkas.pl

0 comment

You may also like

Leave a Comment