Kasa fiskalna od 01 marca 2015

Kuchnia polska kładzie się w części na daniach mięsnych. To z stylu w jaki wykonamy wołowinę, wieprzowinę i drób zależy, czy nasz posiłek będzie przypadkiem czy porażką.

Mycie Mięso powinniśmy myć tuż przed przygotowaniem. Nie wolno sprawiać tego, jeśli jesteśmy pomysł schować je do lodówki, bowiem w trakcie mycia panujemy na jego powierzchnię niebezpieczne bakterie, które potrafią przyspieszyć proces jego rozkładu. Po umyciu mięsa powinniśmy dokładnie umyć ręce. Podobnie warto mieć o higienie w przypadku wszystkich przedmiotów (noże, deski do krojenia), z którymi surowe mięso miało styczność.

Krojenie i przynoszenie Mięso zawsze powinniśmy kroić w poprzek włókien. Dzięki temu po skończeniu będzie ono pełne i lekkie. Do krojenia mięsa powinniśmy jednak używać ostrego noża. Dobrym stylem stanowi jego stałe ostrzenie i płukanie. Dzięki temu krojone przez nas kotlety nie będą nieestetycznie poszarpane. Stanowi zatem istotne szczególnie dlatego, że przez poszarpane brzegi wycieka sok, przez co mięso traci swoją soczystość i styl.

Najlepiej smakuje mięso wcześniej zamarynowane. Marynatę możemy sprawić z czosnku, oliwy z oliwek, rozmarynu lub nowych ziół i przypraw. Żeby marynata dużo się wchłonęła, warto wcześniej je rozpulchnić. Niezastąpiony potrafi się wtedy okazać rozdrabniacz do mięsa. Dzięki niemu ciało lepiej wchłonie stworzoną przez nas marynatę dodatkowo będzie lepsze.

Obróbka termiczna Zamarynowane mięso możemy usmażyć, upiec lub udusić. Smażąc i pijąc, warto mieć, iż na im młodszym ogniu będziemy to robić, tym właściwie. Mięso podaje się w grup z białka i tłuszczu, dlatego zbyt duża i duża temperatura powoduje, że wystaje się ono suche i łykowate. Smażąc je na gorszej temperaturze sprawimy, że będzie rozpływało się w ustach. Podczas pieczenia warto zadbać o to, by ciało było co jakiś czas podlewane tłuszczem. Dzięki temu zachowa ono znaną soczystość i smak.