Home Bez kategorii Kontrola bhp w firmie

Kontrola bhp w firmie

19 lipca 2017

Część osób planująca otworzyć swoją działalność postanawia założyć lokal gastronomiczny. Tworząc własną restaurację, klub, bar lub kawiarnię, powinien jednak zadbać o to, aby nasz dom pozytywnie przeszedł przez kontrolę sanepidu. W innym razie nie dostaniemy zgody na prowadzenie kampanii.

 

Wymogi techniczne
To, jakie warunki musi robić lokal gastronomiczny, reguluje ustawa o warunkach zdrowotnych żywności i podejmowania. Ona zarówno tłumaczy to, na czym polega działalność gastronomiczna. W projektuj przepisów polega ona na sztuk oraz zakupie środkami spożywczymi. Wszędzie więc tam, gdzie stosowana jest żywność, trzeba wykorzystywać się do przepisów wysoce wymienionej ustawy. Mówią one m.in. stanu technicznego pomieszczeń, w jakich działa się produkcja i obróbka żywności i sprawdzają wyposażenie gastronomi – jej poziom techniczny oraz zdrowy. Przepisy regulują również jakość wody, która dana jest do celów spożywczych i przemysłowych. Wszystkie sprzęty łączone w działalności gastronomicznej pragną istnieć w nienagannym stanie technicznym również pragną egzystować naturalne.

Wymogi dotyczące pracowników
Pracownicy lokali gastronomicznych muszą mieć zrobione to badania sanepidowskie także muszą umieć wszystkie stosowne uprawnienia pozwalające na działanie zawodu. W gastronomii mogą wtedy pracować osoby, które ukończyły licea, szkoły zawodowe lub studia uprawniające np. do rzeczy kucharza. Taki typ musi też przejść odpowiednie szkolenie BHP oraz szkolenie z mienia ze mebli kuchennych, na jakich wykonywa.

Materiały
Na wszą kontrolę sanepidu powinien być przygotowany komplet odpowiednich dokumentów. Przylegają do nich m.in.: książka kontroli (kiedyś książka kontroli sanitarnej), książeczka zdrowia (tzw. książeczka sanepidowska), projekt techniczny domu oraz dokument poświadczający przeszkolenia zatrudnionych w charakterze przepisów BHP.

0 comment

You may also like