Pakowanie prozniowe na tackach

Produkty spożywcze coraz częściej przechowywane są w określonych warunkach, aby przedłużyć chwila ich chronienia a jednocześnie zminimalizować ryzyko zepsucia przy związku z powietrzem lub z nowymi produktami. Obecnie pakowanie próżniowe żywności spotyka się nie właśnie w składach, lecz ponadto w artykułach gastronomicznych bądź w samodzielnych mieszkaniach. Pakowanie próżniowe idzie na przechowywanie żywności w domowych warunkach nawet przez wiele miesięcy.

Na czym polega pakowanie próżniowe żywności? Do ostatniego punktu zajmuje się specjalne rodzaje woreczków foliowych lub plastikowych pojemników, w jakich kładzione są produkty żywnościowe. Następnie mając ze dodatkowych urządzeń z pojemnika czy worka odciągane jest powietrze, a plastikowy pojemnik lub worek jest wyjątkowo, szczelnie zamykany (foliowy worek jest i zgrzewany). W warunkach domowych z pojemników próżniowych odsysane jest powietrze za pomocą specjalne ręcznej pompki.

Co umożliwia próżniowe pakowanie żywności? Na pewno wydłuża czas przechowywania nowych produktów żywnościowych. W zamrażarkach zamknięte próżniowo mięso może żyć zapisywane przez 26 miesięcy, znacząco wydłuża się także okres przechowywania mięsa w lodówce lub produktów sypkich, umieszczanych w temperaturze pokojowej. Próżniowe pojemniki zabezpieczają żywność przed działaniem powietrza, lecz również grzybów czy drobnoustrojów, które często powodują psucie żywności. Zamknięte próżniowo produkty zachowują wszystkie walory smakowe i zapachowe, jednocześnie również zachowując swoją strukturę.

W wnętrzach prywatnych stosuje się także specjalne próżniowo zamykane słoiki do przechowywania przetworów oraz specjalne korki do zamykania próżniowo butelek. Dzięki korkom po otwarciu wino potrafi być zostawiane nie przez 2 dni, ale przez 20 - 25 dni. Korek zabezpiecza wino przed oksydacją, a jedno wino zachowuje wszystkie walory smakowe i zapachowe.

Oprócz żywności w pojemnikach próżniowych może stanowić dodatkowo przechowywana odzież, która wykorzystuje mniej miejsca dzięki zastosowaniu próżni do pakowania.