Produkcja czekolady etapy

Czekolada stanowi samym spośród najbardziej atrakcyjnych przysmaków. Znajduje różnorakie zastosowania w kuchni, rozciąga się ją w moc możliwościach. W nieomal każdym sklepie można otrzymać wyroby czekoladowe w różnorakich postaciach. Wielka jest zarazem czekolada mleczna jak również ciężka. Produkcja czekolady jest procesem dosyć skomplikowanym. Pierwszym krokiem jej robienia jest oczyszczanie ziarna kakaowego z skóry. Następnie ziarno jest poddane obróbce termicznej, podczas której uwalnia się je bakterii. Kolejnym etapem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta jest mielona, natomiast w końcu tego mechanizmu powstaje miazga kakaowa. Następnie elementy są odpowiednio dozowane, w współzależności od tegoż jaki materiał wybiera się uzyskać. Miazga jest mielona bardzo w mechanizmie automatycznym. Po przekroczeniu tych procesów jest ona część sypką, którą oznacza się prószem. Stanowi on pasowany procesom konszowania. Do produkcji czekolady potrzebne jest skorzystanie odpowiednich maszyn. Do cięta masy kakaowej używane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do głównego etapu realizacji czekolady wykorzystuje się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania dokonują się także na ciepło jak i na mokro. Proces konszowania na gorąco jest podstawowym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap produkcji przeprowadza się w urządzeniu zwanym temperówką. Obróbka za jego uwagą liczy na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najniższych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i jedyny połysk.