Wyposazenie sklepu tarnow

system magazynowy wms

Aby zacząć sklep mięsny i mięsno-wędliniarski należy go najpierw odpowiednio wyposażyć. Jakie urządzenia, meble i wyposażenia są obowiązujące w sklepiku z owocami mięsnymi?

Przede wszystkim powinien zakupić chłodnie, zamrażalniki i lodówki, w których magazynuje się i daje produkty mięsne do sprzedaży. Istnieje dużo rodzajów chłodni, które sprawdzą się w sklepie: lady, regały, szafy i witryny chłodnicze. Też jest z urządzeniami mrożącymi, w których chowa się mięso – wśród nich wspomina się witryny, zamrażarki, wyspy czy też szafy mroźnicze. Dobrym programem, zwłaszcza w niższych placówkach, jest zakup lodówko-zamrażarek, pełniących funkcję magazynu na ponadprogramową partię towaru.

Dodatkowy towar warto nosić nie ale w magazynie, ale jeszcze w podręcznej komorze przechowalniczej na sali sprzedaży. Zapisuje się ją pod wystawą, dzięki czemu właściwie można uzupełniać materiał na półkach ekspozycyjnych. Konieczna istnieje i lada ekspediencka, na której kroi się i pakuje towar. W wyższych sklepach mięsno-wędliniarskich dodatkowo niezbędne jest posiadanie pomieszczenia chłodniczego ze zwykłą, odpowiednio niską temperaturą, człowieka do magazynowania towaru.

Pozostały sprzęt potrzebny w składzie mięsnym to zasługa, ostre noże, kloc masarski i tasak oraz krajalnica. Waga powinna pamiętać dosyć szybki i czytelny wyświetlacz, tak aby zarówno sprzedawca, jak i użytkownik mogli widzieć wynik ważenia. Natomiast kloc masarski z tasakiem konieczny jest do porcjowania mięsa z kością. Podobnie jest z nożami do cięcia mięsa, ponadto nie warto na nich żałować. Z zmian dobra krajalnica powinna posiadać regulację grubości plastra. Idealnie, jeśli noże do krajalnic spowodowane są z chromowanej stali węglowej czy stali nierdzewnej. Takie noże do krajalnic posłużą wiele lat.

Ponadto pomocne jest zaopatrzenie się w wilka do ciała, służącego do mielenia mięsa na pragnienie klienta. Wprawdzie nie jest więc niezbędny element wyposażenia sklepu. Prócz wymienionych konieczna jest ponad kasa fiskalna, środki czyszczące, myjące i owadobójcze, pojemniki do składowania towaru oraz dodatkowe meble sklepowe. Pomocne jest też zainstalowanie klimatyzacji, która potrzebna istnieje w utrzymaniu dobrej temperatury w klas sprzedaży – szczególnie latem. Istotne jest jeszcze oświetlenie, jakie może znacząco poprawić wyniki sprzedaży. Specjalne oświetlenie podkreśla naturalny kolor ciał i wędlin znajdujących się na wystawie.